Janské lázně 2016

Od úterý 3. 5. do neděle 8. 5. se v Janských lázních na penzionu Protěž konal 15. ročník otevřeného Krajského přeboru jednotlivců v šachu 2016 pro kategorie mužů, žen, seniorů. Hrálo se 8 kol tempem 2x90 min. + 30 s. na partii. Vyhrál Pawel Kowalczyk hrající za TJ Hronov, druhý skončil tradiční účastník Tomáš Vojta z Vlašimi a třetí Vít Valenta z Velkých Losin. Náš oddíl reprezentovalo několik statečných: Tomáš Prouza, Radka Růžičková a já v turnaji KPJ a Karel Chalupa a Alois Martínek v doprovodném Openu. Poprvé vynechal Mirek Martinovský.

Hlavním rozhodčím byl nekompromisní Milan Borůvka z Jaroměře. Během turnaje nemusel řešit žádný spor a díky jeho zkušenostem proběhl celý přebor v poklidné atmosféře.

Nezastupitelnou roli měl online mág Radim Borůvka. Staral se přenos prvních 8 šachovnic a partie celého KPJ ukládal bezprostředně po utkání na Chess24.

V KPJ startovalo 42 šachistů. Nejúspěšnějším hráčem oddílu byl Tomáš Prouza (+3 =3 -2). Získal 4,5 bodu, obsadil 13. místo. V několika partiích měl štěstí, ale hrál z nás určitě nejaktivnější šachy. Škoda pomalejšího remízového rozjezdu.

O překvapení prvního kola se postarala Radka Růžičková (+1 = 6 -1), když v partii s pozdějším vítězem Kowalczykem (2341) stála na výhru. Nakonec to byla remíza, protože Radka pozici pokazila v časovce. Počet remízových výsledků na jejím kontě v dalších kolech narůstal a smůlu přetrhla až 10-ti tahová výhra v pěkné miniaturce s Martinem Šedivým (2027). Nakonec vybojovala 4 body, obsadila 21. příčku, v partiích podala nadprůměrný výkon a zaslouženě si odvezla pohár krajské přebornice.

Mě se dařilo průměrně (+2 =3 -3) s 3,5 body, herně sem se dost trápil. Asi to chce trénovat… Místy jsem měl na desce dost iracionální pozice, kde „všechno viselo“. Nakonec to bylo 25. místo a štěstí v závěrečném losování o věcné ceny.

V Openu, kde hrálo 43 účastníků, vybojoval 34. místo a 3,5 bodu Karel Chalupa (+3 =1 -4). Zahájil dost nešťastně „velkou rochádou“, když kazil dobře rozehrané partie. Potom se ale zvedl a začal přehrávat zkušenější soupeře a získávat body. Skvělou výhru předvedl v posledním kole. V sobotu večer si střihl doprovodný blicák.

Alois Martínek (+2 =1 -5) se za svou krátkou šachovou praxi ohromně zlepšil. Na podobně silném turnaji hrál poprvé, získal 2,5 bodu a v několika partiích předvedl pěkné výkony. S Karlem si také zahráli sobotní doprovodný turnaj ve Fischerových šachách.

Jánky nejsou jen o šachu. Kdybych měl vystihnout turnaj jedním slovem, tak by to byla RELAXACE. Atmosféra téměř rodinného turnaje je mezi šachisty již proslavená a na startovní listině najdete hráče z Liberce, Sedlčan nebo Vsetína. Láká především pohodový přístup pořadatelů, domácí kuchyně, bezkonkurenční ceny, krásné okolí a příroda stvořená k výletům. Letos jako bonus vyšlo ideálně také počasí.

K Jánkám neodmyslitelně patří procházka na Modrokamennou boudu zakončená borůvkovou palačinkou, neúspěšné tipování výsledků online partií, večerní zápasy v holanďanech, blickách a nově v ligrettu, kolonáda, trutnovský fantom Vilda Neubauer, Starostův pramen, lázeňské oplatky a páteční výšlap na nějaký ten okolní kopec (letos na Sněžku). S Lojzou nás vylosovali v závěrečném losování o věcné ceny! Jaroměř má v téhle disciplíně dlouhodobě štěstí.

Výsledky KPJ, Open, Blesk, Fischer

Foto moje, Borůvka, Sedlčany, Brodce

Článek KHŠS, Vlašim, Říčany, ČeskýBrod, Říčany2

Petr Staněk