KP družstev v rapidu 2019

V neděli 28. 4. se v Třebechovicích p/O hrál Krajský přebor družstev v rapid šachu. Turnaje se zúčastnilo 13 družstev z 9 oddílů. Hrálo se 7 kol švýcarským systémem s časovým tempem 2 x 15 minut + 10 s. na každý tah. Jaroměř reprezentovala tři družstva.
 
TJ Jiskra Jaroměř A
Do turnaje jsme byli nasazeni jako třetí, ale při vyrovnanosti všech družstev se jednalo jen o formalitu, protože olympijským způsobem hodnocení mohl vyhrát prakticky kdokoliv. Na první šachovnici nastoupil Luboš Hubka a uhrál skvělé 3 body, podle svého hodnocení se mu asi dvě dobře rozehrané partie nepodařilo vyhrát a v posledním kole v lepší pozici nabídl soupeři remízu. Na druhé šachovnici hrál Milan Borůvka. Uhrál jen 2,5 bodu. Zkazil dvě vyhrané partie a v jedné složité dal partii za remízu. Na třetí hrál Tomáš Prouza. Ztratil v průběhu jen dvě remízy. Skvělý výkon! Na čtvrté desce hrál Petr Staněk. S 5 body druhý hráč jaroměřského áčka. Škoda vlažnějšího začátku, kde mohlo být minimálně o půlku víc. Celkově A družstvo Jaroměře obsadilo pěkné 5. místo ze 13 startujících. Od brambor nás dělilo jen půl bodu a od bronzu bod.
 
TJ Jiskra Jaroměř B hrála v sestavě David Bém, Miroslav Martinovský, Pavel Friedrich, Jan Kuneš. Sestava byla upravena těsně před zahájením turnaje, když se David nakonec rozhodl „obětovat se“ na čelní šachovnici. K jednotlivým hráčům: David to měl na 1. šachovnici nejtěžší. Získal 2,5 bodu ze 7 partií (+2 =1 -4). Pochopitelně strávil za stolem nejvíce času. Mrzela ho porážka s Jirkou Bednářem z TJ Náchod B, protože v lepší koncovce udělal hrubou chybu a zcela zbytečně ztratil bod. Nadřel se také s Michalem Volfem z našeho „C“ družstva, kterého udolal v pěšcové koncovce. Mirek na 2. šachovnici „prospal“ první partii. Potom zrychlil, ale na lepší výsledek, než 3,5b/7 (+2 =3 -2) to nestačilo. Neuvěřitelně zkazil jasně vyhranou pozici s Otou Němcem z Lípy. Obsadit dámou s věží sedmou řadu a prohrát bylo snad větším uměním, než vyhrát. Pavel to měl na 3. šachovnici těžké. Soupeři viděli před sebou nezkušeného mladíka a tak ho ve vyrovnaných pozicích nemilosrdně „dřeli“. Uhrál 2,5b/7 (+2 =1 -4). Až na jednu výjimku však dokázal vždy dlouho vzdorovat a získané zkušenosti jistě brzy zúročí. Honza na 4. šachovnici splnil úlohu hlavního dodavatele bodů. Vyhrál všech 7 partií (+7) i když většinou to nebyly žádné procházky růžovým sadem. Skvěle „rozebral“ sicilskou Vaška Portycha z Lípy a překvapivě těžce musel bojovat s Ondrou Zolmanem z našeho „C“ družstva. Plný počet bodů se Honzovi podařilo získat již podruhé a je velká škoda, že pořadatelé nevyhlásili nejúspěšnějšího hráče turnaje. Každý člen družstva získal navíc celý kontumační bod, protože při lichém počtu účastníků si sedm celků připsalo v některém kole 4 body. Je třeba objektivně říct, že takto získané body napomohly k umístění na slušném 7. místě z 13 účastníků s celkovým ziskem 15,5 bodu. Celkově se dá říct, že první tři hráči TJ Jiskra Jaroměř B odvedli průměrné výkony a Honza se ukázal za šachovnicí jako skvělý likvidátor soupeřů.
 
TJ Jiskra Jaroměř C nastoupila v sestavě 1. Michal Volf 1,5b/7, 2. Přemysl Řezníček 1,5b/7, 3. Šárka Marxová 3b/7, 4. Ondra Zolman 1b/7. Jako poslední nasazený tým s prům. elem o 500 bodů nižším než jejich soupeři to měli složité. Družstvo bylo složené z mladých nadějí. Šárka a Ondra jsou stabilní hráči žákovského A týmu v KPŽD. Přemek za nás letos hostoval v žákovském družstvu. První šachovnici vyztužil jediný dospělý Michal Volf. Ondra měl vyhranou pozici se Scharfenem a pěně bojoval s Honzou Kunešem. Přemek (výkon 1335) sehrál několik pěkných partií. Remizoval s Marešem. Míša ubránil složitou koncovku S+p x J+2p s Bednářem. Nejlépe z družstva si vedla Šárka (výkon 1421) když porazila Burdiláka a remizovala s Dupenopulosem a Tillem. V pátém kole mohlo C družstvo s trochou štěstí zvítězit s Náchodem B. Hráči příkladně bojovali ve všech zápasech a získané zkušenosti jim určitě pomůžou do dalších šachových bitev. Důležité bylo, že si hráči rozuměli, hráli i o přestávkách mezi koly a bylo vidět, že je šachy baví.
 
Za tým Dvora Králové nastoupil na první šachovnici trenér naší mládeže Karel Soural a uhrál skvělý výsledek 6b/7 (+5=2) s výkonem 2292.
 
 
Milan Borůvka, Miroslav Martinovský a Petr Staněk