V tradičním červencovém termínu navštívilo plno našich hráčů a fanoušků Pardubický zimní stadion, aby se zúčastnili neopakovatelné atmosféry festivalu šachu a logických her. Turnaj je nejenom šachovou, ale i společenskou akcí a místem setkání s kamarády a hráči jiných oddílů.
Už příprava na turnaj probíhala v plném proudu:
Od 12. - 15. 7. se konalo MČR čtyřčlenných družstev na 7 kol. Hráli jsme za TJ Jiskra Jaroměř v sestavě: 1. Petr Staněk 0,5 b (=1 -3) - řidič, 2. Tomáš Prouza 0,5 b (=1 -4) – kapitán, 3. David Bém 2,5 b (+1 =3 -1), 4. Radka Růžičková 2 b (+1 =2 -2), 5. Petr Jecha 3,5 b (+3 =1) a 6. Roman Kudr 4 b (+3 =2). Všichni jsme se pravidelně střídali dle rozpisu, který vypracoval kapitán.
V prvním kole jsme narazili na vysoko nasazený tým z Brna Jezdci Jundrov. Zde jsme mohli pouze překvapit. Skvěle zvítězil Roman s Továrkem (2012) a solidní výkon předvedl i David když remizoval s Hoškem (2149). Tak kapitán motivoval na další zápasy:
Ve druhém kole jsme si poradili v regionálním derby s Hronovem. Petr J. s přehledem přehrál mladého Drašnara a Radka se štěstím vyzrála na talentovaného Cibulku. Důležitou remízu uhrál Roman s Čápem. Petr S. obětoval materiál a nevyšlo to.
Ve třetím kole nás čekala Valašská kombinace – mladí ambiciózní hráči z klubů Zlínského kraje. Jediný bod zaznamenal Petr J. v partii s Gabrišem (1901) . Potom se na přestalo dařit.
Ve čtvrtém kole nás čekal hratelný soupeř z Pardubic. Petr S. opět obětoval, v zahájení tentokrát střelce na f7, ale přepočítal se... U ostatních jsme z nadějných pozic vytěžili pouze 1,5 bodu, když bez zaváhání vyhrál Roman a na třetí remízovou nabídku v časové tísni kývla Radka, která také ve střední hře také obětovala figuru. Tomáš stál skvěle, ale tak moc chtěl se slabším soupeřem vyhrát až přetrhl strunu.
Páté kolo jsme vyhráli s Ústí nad Orlicí reprezentované vlasatou rodinou Holáskových. Zvítězil David a Petr J., remízu po boji s talentovanou Veronikou Holáskovou přidal Roman. Dobrou pozici +- zkazil Tomáš. ZDE najdete článek z pohledu soupeře.
Předposlední ranní 6. kolo nás čekal vyzpytatelný soupeř Dnipro z Ukrajiny složený z mladých talentů. I když jsme byli papírově favoriti, tak se na šachovnici děli věci. Skvěle zahrál Roman a s přehledem zvítězil. Remízu uhráli Petr S. v jezdcové koncovce s Yazlovetskyim (1927) a po divokých manévrech těžkých figur i David. Bohužel Radka získala pěšce a ve vyhrané pozici zbytečně podlehla pseudoútoku f+g pěšců soupeře na královském křídle. Ve výsledku to byla pouze remíza.
Do posledního kola jsme si dělali naděje na dobrý výsledek, dostali "příjemné" THE BLACK KNIGHT. Hrálo se až do vyčerpání všech možností. Radka remizovala po boji až v pěšcovce, David mohl v iracionální pozici vybojovat figuru, variantu viděl, ale zvolil „lepší“ pokračování a bylo z toho remíza. Pěknou 4-věžovku měl na desce Petr J. V poslední partii stál Tomáš na výhru. Kolem krále soupeřky Dumkové (1950) měl snad všechny figury a mat byl jen otázkou času. Navíc měl lepší čas 7 min. proti 2 minutám. Výhru však nenašel.
Závěrečné slovo dostává komentář Petra Jechy:
„Škoda. Místo dokončení deflorace kolosálně rozebrané soupeřky tak, že by na to nadosmrti nezapomněla (Tomáši!!!) se bílý odebral na urgentní příjem do nemocnice a nechal si "jen vycévkovat čolka". Tak, i 76. místo není neúspěch. Osobně si myslím, že by zápas skončil 2:2 při čtyřech remízách i kdyby nastoupila jiná sestava z naší strany. Inu : stůl 42, triko 42, 4 remízy a výsledek 2:2 a fotbal taky 4:2.Tomu se říká síla afirmace holky z kostela…
Jak je vidět z výsledků, nejlepšími hráči byli Petr Jecha a Roman Kudr. David Bém hrál průměrně a nám ostatním se tolik nedařilo.
Turnaje se zúčastnil také náš host IM Pavel Čech v barvách Turnova (5. místo, 4b (+2 =4 -1).
Pod označením Q1 a Q2 se skrývají 11ti kolové bleskové turnaje, které 24. a 25. 7. sehrál Petr Jecha. Uhrál 6 a 5,5 bodu, když narazil na několik písmenkových hráčů včetně velmistra, odremizoval FM a ukázal mi z jedné partie pěknou kombinaci oběť dámy se ziskem figury.
Velmistrovského openu v termínu 20. - 28. 7. jsem se (Petr Staněk) zúčastnil poprvé a jako poslední nasazený jsem si nedával vysoké cíle. Povedl se mi báječný vstup do turnaje. Hned v první partii zvítězit s Kopylov (2272), když sem ve svém oblíbeném schématu pěšcovým řetězcem h3-e6 odřezal černého krále od jeho armády a pustil se do útoku. Soupeř nebyl žádné ořezávátko, v turnaji uhrál 5,5 bodu. Druhé kolo jsem dostal reprezentanta GM Vojtu Pláta (2543). Partie to byla krátká a soupeř se ani moc nezapotil.
„Tož sem se snažil, ale byl nad moje sily. 3x se na partii byl dívat Jansa „
V dalších partiích jsem vzdoroval déle, většinou až do koncovky, ale byli z toho jen prohry. Všichni soupeři byli mladí ambiciózní talentovaní hráči:
3. kolo Lye Lik Zank (2270)
„Sem stál dobře, aktivní pozice, sicilka za bílé, lepší čas 40 min x 15 min, soupeř postavil něco jako vanu e5, f6, g6, h5, tak sem neodolal a obětoval figuru za útok, po výměnách sem v relativně rovné koncovce s volným pikem h ztrácel čas a v oboustranné časovce nenašel remízové pokračování...“,
4. kolo Sprenar (2192)
(průběžné komentáře Radky na fb) „U Petra se už objevily první slabinky Pavel prohrál, soupeř vymyslel kombinaci, na jejímž konci byl zisk dámy.“„Petr začíná mít problémy s časem“„Teď tady rozhodčí 2 hráče lustroval detektorem, nález negativní“„Petr je pod útokem, něco se povyměňovalo, bude ho to stát minimálně pěšce, pokud to přežije. Do 40. tahu mu zbývá 7 minut na asi 8 tahů...“,
5. kolo Horáček (2131)
„Dnes vyhrál jenom Pavel, já sem z pěkné pozice vytvořil volného b pěšce s super možnostma a když už chcu vyměnit figury a ve vyhrané koncovce mazat pěšcem, tak ve výměnách sem nebyl pozorný, přehlídnul vazbu a přišel o figuru. Takže místo bodu zase 0 „,
6. kolo Sinauridze (2088)
„V partii s dalším mlaďákem sem nestál nic moc, soupeř (vypadal jako youtuber Kovy) tlačil a už to vypadalo že získá figuru ale sem se z toho takticky vykroutil a v přechodu do koncovky sem obětoval figuru za 2 piky ale nevyšlo to…“
a 7. kolo Filip Šolc (2003) – zde se hrálo ostře, soupeř vymyslel pěknou oběť věže a viděl toho víc než já...
(průběžné komentáře Radky na fb) „Pavel sehrál s trenérem mládeže Nového Bydžova asi 80 tahovou partii plnou zvratů a prohrál až v těžké věžové koncovce; Petr sehrál pěknou partii, hrála se Francie, dost ostrá varianta. Nakonec to v časovce trochu překombinoval a ztratil figuru.“
Remízu jsem uhrál v 8. kole se Spitkowskim (1918) a v posledním 9. kole konečně s dospělým soupeřem FM Michalczakem (2309) remíza v koncovce černopolných střelců.
Svůj výkon hodnotím pozitivně. S uhranými 2 body sem tak zhruba počítal, skončil jsem lépe o 9 míst oproti nasazení a zahrál si se super hráči.
Další z účastníků z našeho oddílu byl v hlavním 9ti kolovém ratingovém turnaji D (21. - 28. 7.) talentovaný Pavel Friedrich. V dobře rozehraných partiích mohl získat mnohem víc bodů, ale nevyvaroval se chyb v taktice. Na talíři měl např. Štěpána (1570), ale byla z toho jen remíza. V posledním kole mu na výhru stačilo jen 13 tahů.
Soupeře měl mj. z Německa, Ukrajiny, Polska a Běloruska. Celkem při své pardubické premiéře na teprve druhém vážném turnaji vybojoval 3,5 bodu a s výkonem 1483 je určitě spokojený. Z turnaje si odvezl plno zážitků, zkušeností a rozebraných partií
Svého zástupce jsme měli i mezi pořadateli. Petr Doubek, autor této báječné logické hry, zorganizoval v Tipsport aréně v průběhu festivalu ukázkový program spojený s výkladem pravidel a volným hraním, který vyvrcholil dvěma mezinárodními turnaji.
Toho druhého 27. 7. se zúčastnili také dva hráči z našeho oddílu. V konkurenci hráčů z ČR, Německa a Ukrajiny vybojovala 3. místo Radka Růžičková a 5. příčku Pavel Friedrich. Oběma blahopřejeme!
Na závěr bych chtěl poděkovat všem spoluhráčům z oddílu, divákům a fanouškům, kteří nás v průběhu turnaje přijeli podpořit: Pavel Prouza, Milan Borůvka, Radka Růžičková, Mirka Friedrichová, Petr Jecha, David Bém a Zdeněk Michl. Doufám, že příští rok bude z našeho oddílu mnohem větší účast.
Petr Staněk