Memoriál Ing. Václava Vomáčky 2017

V neděli 21. 5. 2017 se uskutečnil 16. ročník tradičního mládežnického turnaje O pohár starosty Jaroměře. Pěkné prostředí DDM Klíč, atraktivní ceny a chuť zabojovat si na černobílých polích, přilákalo za šachovnicí 67 hráčů ze 14 oddílů a škol. Hrálo se 7 kol tempem 2 x 20 minut na partii. Hráčům byla k dispozici místnost pro analýzy, tělocvična s míči a po celou dobu byl otevřen bufet s občerstvením. Každý z účastníků dostal propisku s logem našeho oddílu.

V turnaji A hrálo 16 dětí z MŠ a 1. tříd ZŠ. V kategorii MŠ si zlatý pohár a medaili za 1. místo odvezl Josef Reschel (DDM Třebechovice) se 4 b, 2. skončil Roman Holubář (SSPM Lipky HK) se 3 b a bronz za 3. místo si odnesl Antonín Karel Prokeš (TJ Jiskra Jaroměř) s 0,5 b.

kategorii 1. třída ZŠ si vítězství pohár a medaili ve zlaté barvě vybojoval Viktor Vondruška (SSPM Lipky HK) s rekordním počtem 7 b/7, stříbro získala Anna Reschlová (DDM Třebechovice) s 6 b a třetí skončila Ellen Lukášková (ŠK Ortex HK) s 5 b.

V turnaji B nastoupilo 19 žáků z 2. a 3. tříd ZŠ. V kategorii druháků vyhrál zlatý pohár Jan Voříšek (ŠK Ortex HK) se 4 b, stříbro uhrál Filip Jenček (SSPM Lipky HK) a bronz za 3. místo získal Vojtěch Bělobrádek (TJ Jiskra Jaroměř) oba 2,5 b.

kategorii 3. tříd získal zlato po boji Matouš Reschel (DDM Třebechovice) s 6 b před stříbrnou Stelou Archlebovou (TJ Hronov) s 5,5 b. Na 3. medailové příčce se umístila bronzová Elen Hetfleischová (Region Panda) s 5 b.

Turnaj C hrálo 18 žáků ze 4. a 5. tříd ZŠ. V kategorii čtvrťáků si zlatý pohár a medaili za první místo odvezla Anna Voříšková (ŠK Ortex HK) s 5 b. Druhý skončil Pavel Kumpošt (Region Panda) s 4 b a třetí příčku odsadil Ondřej Zolman (TJ Jiskra Jaroměř) s 3 b.

Mezi páťáky zvítězil Jan Vestfál (ŠK Ortex HK) s 6,5 b. Stříbrnou medaili za druhé místo vybojovala Šárka Marxová (TJ Jiskra Jaroměř) s 6 b a třetí skončil Dalibor Golka (ŠK Ortex HK) s 4,5 b.

V doprovodném Openu pro hráče nar. 1999 a ml. mezi 14 účastníky dominovali domácí hráči. Nakonec si výhrou v posledním kole zajistil zlatou medaili a pohár Karel Chalupa. Druhý o pomocné hodnocení skončil Antonín Korityák (oba 5,5 b) a třetí příčku vybojoval Adam Holda (všichni TJ Jiskra Jaroměř) s 5 b, když dokázal porazit oba vítěze.

V turnaji vyhlašujeme také nejlepší dívky. Ocenění nejlepší dívka získala Anna Reschelová, která uhrála stejně bodů jako druhá Šárka Marxová, ale v její prospěch hrál nižší věk. Třetí skončila Stela Archlebová.

Titul Šachová superhvězda si vybojoval bezkonkurenčně nejlepším výkonem v turnaji 7 bodů ze 7 kol Viktor Vondruška. Navíc získal za bouřlivého potlesku od starosty Jaroměře Ing. Jiřího Klepsy na rok krásný putovní pohár.

Turnaj se vydařil především díky pořadatelům z šachového oddílu TJ Jiskra Jaroměř a zaměstnancům DDM Klíč. Poděkování za spolupráci zaslouží hlavní rozhodčí Milan Borůvka, díky kterému proběhl turnaj bez větších problémů. Výsledky turnaje poslal na chess-results a zápočet na rapid LOK. Dále rozhodčí jednotlivých turnajů David Bém, Tomáš Prouza a František Fuchs. O ceny, diplomy a celý průběh turnaje se staral Miroslav Martinovský. Já jsem se staral především o šachový materiál, propagaci a přihlášky. Upoutávka na turnaj se objevila v ČT na závěr pořadu V šachu, v Šachovém týdeníku, na NSS a ve většině šachových turnajových kalendářů. Velký dík zaslouží také vedoucí DDM Klíč Andrea Matoušová, vládce občerstvení Pavel Trchalík a další pomocníci Vratislav Jecha, Karel Chalupa a Vojtěch Jirka. Poděkování patří také organizacím a sponzorům: TJ Jiskra, DDM Klíč, MěÚ v Jaroměři, Včelařství Jirka a Eurobabička. Zúčastněné bych chtěl pochválit za předvedené výkony, bojovnost a vzorné chování. Všechny účastníky opět rádi přivítáme na nějaké z akcí pořádaných šachovým oddílem TJ Jiskra Jaroměř nebo DDM Klíč.

Fotogalerie: Staněk, DDM Klíč

Turnaje se zúčastnili také další hráči TJ Jiskra Jaroměř. Celkem jich bylo z kroužků v Jaroměři, na ZŠ Velichovky, školičky Rychnovek a ZŠ Velká Jesenice rovných 30. V turnaji A hrál skvěle Teodor Zolman se 4b, když porazil všechny soupeře chlapce a prohrál s dívkami. Jakub Bělobrádek, Jan Kříž a Jáchym Bém vybojovali krásné 3b a svou první turnajovou remízu uhrál také Tomáš Trchalík.

V turnaji B podal nejlepší výkon Jan Otman 4b, který až do posledního tahu bojoval s vítězem o medaile. 4b uhrála také Radka Exnerová a Adam Dítě. Pochválit musím také 3 bodové Davida Lesáka, Dominika Uždila a Darka Zolmana. Za šachovnicí se neztratil ani Richard Hegr.

V turnaji C příkladně bojovali také Filip Poslt, Wali Rezek se 3 body, Jan Špůr a Markéta Klecarová se 2,5b, Pavla Makydová 1b a Adéla Bělobrádková 0,5b.

V Openu uhráli 4 body Pavel Friedrich, Michal Šellei a Vojtěch Jirka. Michal Vašíček měl 3 body. Sedm partií si zahrál také Josef Simon.

Šachy rozvíjí logiku, matematickou gramotnost a především schopnost se rozhodovat. Pro hráče by získané body a zkušenosti měly být motivací a povzbuzením do dalších šachových bitev.

Petr Staněk (ředitel turnaje)