Velká cena O krále bojiště na Chlumu 2016

V sobotu 16. 4. 2016 se v Hradci Králové uskutečnil závěrečný podnik Velké ceny KHŠS pod názvem O krále bojiště na Chlumu. Turnaje se zúčastnilo 119 chlapců a děvčat. Šachový oddíl TJ Jiskra Jaroměř a DDM Klíč reprezentovalo 12 šachových nadějí.

Na turnaji 2000 a ml. hrál premiérově Vojtěch Jirka se ziskem 2 b. Musí získat herní praxi s kvalitními protihráči a pak může pomýšlet na medaile. Zatím nejlepší turnaj se povedl Aloisi Martínkovi (výkon 1242), který uhrál 4 body, když dokázal porazit např. Hykše (Jičín) nebo Čermáka (Panda).

V turnaj 2003 a ml. se za šachovnicí sešlo 40 hráčů a hráček. Nejlepšího výsledku 4,5 bodu a 8. místo dosáhl Adam Holda. V celém seriálu Velkých cen dosáhl se 104 body na 5. příčku. O pomocné hodnocení na 9. místě skončil se stejným bodovým ziskem 4,5 bodu Pavel Friedrich. Předváděl bojovné šachy, když v posledních 3 kolech uhrál 2,5 bodu. Dosud nejlepší turnaj sehrál také náš třetí zástupce v této kategorii Tonda Korityák, když vybojoval 4 body (výkon 1230). Je vidět, že se zlepšuje turnaj od turnaje. Oba s Pavlem mohou hrát tuhle kategorii ještě příští rok a určitě budou postrachem soupeřů

Turnaj 2006 a ml. ovládla Šárka Marxová. 4 body v turnaji ji stačili tentokrát na stříbro v kategorii dívek, ale v celkovém hodnocení Velkých cen obsadila s náskokem téměř 100 bodů 1. místo a vyhrála pohár a zlatou medaili a mezi chlapci skončila 4. Vojta Dostál obhajoval z loňska stříbrnou medaili. Letos se mu s 2,5 body moc nedařilo. Pochválit musím dva letošní nováčky z kroužku na ZŠ Rychnovek Izabelu Wache a Ondřeje Zolmana. Oba jsou do šachu správně zapálení a také uhráli stejně 2 body. Izabelka navíc vybojovala v celkovém součtu turnajů Velkých cen 4. příčku, i když vynechala dva turnaje.

V nejmladším turnaji, který se hrál zároveň jako Krajský přebor HD8 uhrála pěkný výsledek 3 body Mariana Uhlířová. O půl bodu méně 2,5 měl Matěj Kolaja. Poprvé mimo bezpečný oddílový přístav si zahrála Anička Jirková, když získala na Velkých cenách svůj první bod. V celkovém hodnocení všech turnajů Velkých cen se nejlépe umístil na 7. místě tentokrát nehrající David Lesák. V rámci medailové úspěšnosti oddílů v kraji jsme obsadili pomyslné čtvrté místo. Celkem se do turnajů Velkých cen zapojilo 209 dětí.

Chtěl bych poděkovat přítomným rodičům za dopravu a dohled nad dětmi během turnaje. Všechny zúčastněné děti chválím za statečnost. Ono to není nic jednoduchého hrát na turnaji 7 náročných partií, prožívat výhry a prohry, když se situace na šachovnici mění každým tahem. Hráčům přeju do dalších bojů na 64 polích hodně šťastných rozhodnutí.

Výsledky turnaje 2000 a ml.
Výsledky turnaje 2003 a ml.
Výsledky turnaje 2006 a ml.
Výsledky turnaje 2008 a ml.
Fotogalerie Náchoda

Petr Staněk